Ewy

Earl Grey

En pasient utviklet muskelkramper etter å ha inntatt opp mot fire liter Earl Grey per dag. Årsaken lå nok i bergamott-oljen. Han kunne imidlertid innta opp til en liter om dagen uten å få problemer.

Earl Charles Grey var britisk statsminister fra 1830-34, og var faktisk den som avskaffet slaveriet. Det er flere historier om hvordan teen oppstod, men en som virker logisk er at familiegodset hadde vann med mye kalk i, og at bergamott-smaken skulle harmonere litt med det. Bergamott er en sitrusfrukt vi først og fremst finner i Italia og Nord-Afrika. Vanlig Earl Grey inneholder visst omtrent 55-90 mg koffein per kopp, omtrent halvparten av kaffe. Tradisjonelt bruker man ikke melk i te med sitrus-smak (men jeg liker det best uansett).

Lady Grey er en te-variant som ble spesifikt utviklet for det nordiske markedet, og kom i salg i Norge i 1994 - to år før Storbritannia! Her har man tilsatt litt skall fra sitron og appelsin.

Russian Earl Grey er en annen variant med sitronskall og -gress.

London fog får man om man blander omtrent 1:1 med Earl Grey-te og melk og tilsetter vanilje-sirup. Drikken skal visst ha oppstått i Canada.

Så til kasuistikken som finnes beskrevet i The Lancet1. Som nevnt ovenfor innehoder Earl Grey-te bergamott-olje. Denne oljen inneholder bergapten, bergamottin og citropten. Bergamott-olje har sterk fototoksisk effekt og er forbudt i bruningsprodukter etc. Den har også en hepatotoksisk effekt og kan gi kontakt-allergi. Bergapten er en selektiv kalium-kanal-blokker som gir hypereksitabilitet i aksonene. Dette gir fascikulasjoner og muskelkramper. En pasient opplevde slike muskelkramper da han skiftet fra sin gamle te-type til Earl Grey, men fortsatte å innta opp mot fire liter per dag. Symptomene gav seg imidlertid da inntaket ble redusert til én liter per dag. Symptomene omfattet muskelkramper i ekstremitetene, parestesi, trykk i øyet og tåket syn. Omfattende utredning fant ikke noe annet galt med mannen.


  1. Finsterer, J., 2002. Earl Grey tea intoxication. The Lancet 359, 1484. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(02)08436-2